Oldaltérkép
Kezdőlap / Információk - Napkollektoros rendszerek / Vákuumcsöves vagy síkkollektor?
Vákuumcsöves vagy síkkollektor?


A vákuumos és a síkkollektorok működése alapvetően megegyezik. A kollektor elnyelőfelületére eső napsugárzás felmelegíti azt és ezt a hőt vezeti el a hőátadó folyadék, ami víz vagy víz és fagyálló keveréke.

A különbség csak a szigetelésben van.
Vákuumcsöves kollektorban a vákuum a hőszigetelő, míg nem vákuumos síkkollektor esetében az elnyelőlemez mögött elhelyezett hőszigetelő anyag, az elülső oldalon pedig az üvegfedés és az elnyelőlemez közötti levegőréteg szigetel.

A vákuumos kollektorok hővesztesége valóban kisebb, mint a nem vákuumozott kollektoroké, de ez csak akkor jelentős, ha a kollektor hőmérséklete lényegesen magasabb, mint a külső környezet hőmérséklete. Például télen, vagy ha magas hőmérsékletű vizet állítunk elő.

Használati melegvíz készítés esetén ez a hőveszteség azonban sík kollektorok esetén sem jelentős. Általában télen a vákuumcsöves kollektor teljesít valamivel jobban, nyáron pedig a síkkollektor, de éves szinten a teljesítményük kiegyenlítődik.

Ha a kollektorok befoglaló méreteiből számított bruttó felületet nézzük, akkor használati melegvíz készítés esetén a síkkollektorokhoz képest 25-30%-al nagyobb bruttó felületű vákuumcsöves kollektorral érhető el ugyanaz az éves hozam.

Konkrét példaként, az általunk forgalmazott bruttó 2 m2-es síkkollektor és a bruttó 2.4 m2-es 15 csöves vákuumcsöves kollektor éves hozama használati melegvíz készítés esetén gyakorlatilag megegyezik.

Az élettartamot tekintve azonban a különbség jelentős a síkkollektorok javára.

Vákuumcsöves kollektorok vákuumcsöveinek élettartama átlagosan 15, maximum 20 év.
A vákuumcsöves kollektorokban alkalmazott fűtőcsövek (heat pipe) élettartama még ettől is rövidebb, de természetesen függ az adott fűtőcső minőségétől.

Síkkollektorok élettartama minimum 25-30 év
, de ettől jelentősen hosszabb is lehet, hiszen itt nem kell számolni a vákuumvesztésből adódó hibákkal.