Oldaltérkép
Kezdőlap / Információk - Szellőzéstechnika / Penészképződés végleges megszüntetése
Penészképződés végleges megszüntetése

Penészképződés végleges megszüntetése


Egy 4 személyes háztartásban naponta átlagban 15 liter víz oldódik fel mint vízpára a levegőben. Főzéskor, fürdéskor, növényekről - vagy egyszerűen a lélegzéskor. Egy konkrét példa: egy személy éjszaka egy liter vizet is elpárologtat. Ez az egy liter víz elég arra, hogy a relatív légnedvességet 145 m3 levegő esetén, 20 fokon, 60%-ról 100 %-ra növelje.

Ezt a nedvességet el kell távolítani a házból. Egyébként lecsapódik a hidegebb helyeken és vízként, pl. a falon kiül. A nedvességből ezután penész majd spórák képződnek. És ráadásul gyorsan. A jenai egyetem 5500 lakásban végzett kisérlete hajmeresztő eredményt hozott: 1829 látható nedvesség és penészkár, a vizsgált lakások egyharmada esetén. Ezen károkat - így a tanulmány - nagyobb számban megfázási betegségek kisérik, asztma, allergiák, továbbá atka- és penészgomba allergia.


A túl nedves levegő penész és spóraképződéssel veszélyeztet. Egyáltalán nem egyszerű a helyes egyensúlyt megtalálni. Lakásegészségügyi szempontból a helyiség relatív nedvességének legkevesebb 30%-osnak és legfeljebb 60%-nak kell lenni, az ideális értéket 40-50% közé tesszük. Már 70%-os relatív nedvességtartalomnál konkrét penészképződés veszélye áll fenn.


Hogyan tud egy ilyen folyamatot elkerülni? Nagyon egyszerű: egy szellőzőrendszerrel szabályozottan el tudja távolítani a nedves és elhasznált levegőt - és ezt bármikor, akkor is ha Ön nincs odahaza. Családjának és házának ez a legjobb védelme a penészképződés ellen.