Oldaltérkép
Kezdőlap / Információk - Napelemes rendszerek / Napenergia hasznosítás napelemmel - a napelem működése
Napenergia hasznosítás napelemmel - a napelem működése

 

 

A napelem napsugárzás hatására elektromos energiát termel. A napelem vékony szilícium lapkákból épül fel.

A szilícium lapkákba rétegesen, különböző tulajdonságú „szennyező” atomokat diffundálnak, ezzel egy félvezető anyagot kapunk, amely már alkalmas az elektromos áram vezetésére.

A szennyező atomok egy részének elektron többlete van, másik részének pedig elektron hiánya.
Ha a fényt alkotó fotonok egy olyan atommal ütköznek, aminek elektron többlete van, akkor ezzel ütközve elektronáramlás indul meg a pozitív töltésű elektron hiánnyal rendelkező atomok felé.

A fény hatására a napelem pozitív és negatív pólusai között egyenfeszültség alakul ki, ezért a zárt hálózatban egyenáram fog folyni.A napelemet felépítő szilícium lapkákat egy hordozórétegre viszik fel, ami nem más mit egy nagy fényáteresztésű edzett üvegtábla, ez a napelemtábla első fele.

A szilícium lapkákat elektromos vezető kontaktusokkal fogják közre, hátulról az egész napelemet pedig általában egy lamináló fólia zárja le.

Ezen, és egy hermetikusan zárt kapcsolódobozon keresztül vezetik ki a pozitív és negatív kontaktusokat is.

A kész napelemet egy alumínium keret veszi körül, ami merevíti a napelemet és lehetővé tesz a rögzítését a szerelőkerethez.

Egy szilícium lapka vagy cella üresjárási feszültsége 0,6V ezért a napelemben a cellákat sorba kapcsolják, így alakul ki a napelem
kb. 30-40 V közötti szokásos üresjárási feszültsége.