Oldaltérkép
Kezdőlap / Információk - Napkollektoros rendszerek / Mire használható a napkollektoros rendszer és mire érdemes
Mire használható a napkollektoros rendszer és mire érdemes


A mi klímánkon kora tavasztól késő őszig jelentős mennyiségű napenergia áll rendelkezésünkre, ezért napkollektorokkal a mai energiaárak mellett érdemes minden olyan beruházást megvalósítani, ahol a termelt hőenergia egész évben hasznosítható.

Használati melegvíz készítés:

A napkollektoros rendszer a legkisebb beruházással használati melegvíz készítésére alkalmazható. Egy család éves melegvíz-igényének 70%-át képes fedezni. Ez a nyári félévben közel 100%-ot, a téli félévben kb. 30-40%-ot jelent. A fennmaradó hőmennyiség akár fa- vagy vegyestüzeléssel is előállítható. Fontos, hogy nemcsak családi ház esetén használható, hanem nagyméretű használati és technológiai melegvíz készítő rendszerek is felépíthetők. Ezek mindig fajlagosan olcsóbbak és jobb hatásfokúak, mint a kis rendszerek. Kiválóan alkalmazhatók pl. panziók, szállodák, kollégiumok, szociális otthonok, konditermek, nagy konyhák, mosodák, élelmiszeripari üzemek melegvíz előállítására.

Medencefűtés:

Medencék fűtése napkollektorokkal kifejezetten gazdaságos, mivel a nyári hőmennyiség jól hasznosítható. A szabadtéri medence éves használati ideje jelentősen meghosszabbodik.

Fűtésrásegítés:

Napkollektoros rendszer fűtésrásegítésre csak korlátozottan alkalmazható. Mivel télen a besugárzás alacsony, ezért hatalmas felületű napkollektoros rendszerrel lenne fedezhető a teljes fűtési hőszükséglet, valamint a nyáron keletkező hatalmas hőmennyiséget sem tudnánk hasznosítani, ezért meg kell elégedni általában maximum 25-30%-os fűtésrásegítési részaránnyal.

Napkollektoros fűtésrásegítés elsősorban akkor alkalmazható:

  • ha az épületben alacsony hőmérsékletű fűtési rendszer: padló vagy falfűtés van, tehát már alacsony hőmérsékletű vízzel is felfűthető az épület;
  • az épület jól hőszigetelt, kis energiaigényű;
  • továbbá a nyári hőmennyiséget is hasznosítani tudjuk, például medence fűtésére.

A napkollektoros rendszer elsősorban az átmeneti kora tavaszi és késő őszi időszakokban képes jelentős mértékben ellátni a rendszert hőenergiával, így a fűtési időszak lerövidíthető.
A leghidegebb hónapokban (november - február) nagyrészt más fűtési rendszerrel kell biztosítani a szükséges hőt.