Oldaltérkép
Kezdőlap / Információk - Napkollektoros rendszerek / Hogyan épül fel és hogyan működik egy napkollektoros rendszer?
Hogyan épül fel és hogyan működik egy napkollektoros rendszer?

 

Napkollektoros rendszer felépítése
  1. Napkollektor: A napenergia a napkollektorok szelektív bevonattal ellátott elnyelőlemezét melegíti. Ezt a hőt az elnyelőlemezhez hegesztett réz csővezetékben keringő higított, nem mérgező fagyálló folyadék veszi át.
  2. Szivattyúegység: Az egységben lévő szivattyú keringeti a fagyálló folyadékot a napkollektorok és a melegvíztároló között. A szivattyún kívül itt található minden a szolár kör működéséhez szükséges szerelvény.
  3. Tágulási tartály: A szolár körben a jelentős hőmérsékletváltozások miatt a folyadék térfogatváltozását veszi fel.
  4. Melegvíztároló: A napkollektorok által felmelegített fagyálló folyadék az alsó hőcserélőn keresztül melegíti fel a tárolóban lévő teljes vízmennyiséget, így a fagyálló folyadék a használati vízzel nem keveredhet. A tároló felső hőcserélőjére más hőtermelő, pl. vegyes tüzelésű kazán, vagy gázkazán köthető, ami csak a tároló felső részét fűti.
  5. Szolár szabályozó: A szabályozó a napkollektorok és a melegvíztároló hőmérsékletének függvényében indítja a szivattyút és szabályozza annak fordulatszámát. Ezen kívül számos kiegészítő és a rendszer biztos működését szolgáló funkciója van.
  6. Csővezeték: Rézcső, magas hőmérsékletnek ellenálló hőszigetelő anyaggal szigetelve.