Oldaltérkép
Kezdőlap / Információk - Napelemes rendszerek / Hálózatra kapcsolt napelem rendszer
Hálózatra kapcsolt napelem rendszer

Hálózatra kapcsolt napelem rendszer

Ha egy olyan épületet akarunk ellátni napenergiával megtermelt elektromos árammal, amely már eleve csatlakozik a villamos hálózathoz, akkor ezt legegyszerűbben hálózatra kapcsolt napelemes rendszerrel tehetjük meg. 

 

Napelemes áramtermelés esetén az energiatermelés és felhasználás ideje és teljesítménye általában nem esik egy be. A hálózatra kapcsolt rendszerben az éppen megtermelt többlet elektromos áramot a hálózatba tápláljuk, és magasabb felhasználás esetén a hálózatból vételezzük a szükséges villamos energiát. Így a napelemes rendszerünkbe nem kell energiatároló akkumulátorokat beépíteni. Az energiatárolás feladatát gyakorlatilag a közcélú elektromos hálózat elvégzi.

 

Napelemes rendszer felépítése

A napelem rendszer alapvetően több fő elemből áll, mely részek együttes működése adja a rendszer teljesítményének egészét.
A legfontosabb a rendszer legnagyobb és legdrágább része a napelem modul. A modulokból mezőket hozunk létre, melyek így együttesen képezik az úgynevezett napelemes generátormezőt.
Fontos egység még az inverter, mely a termelt egyenáramot 230 V-os (szinuszos) váltóárammá alakítja, mely így már betáplálható a hálózatba. A tetőn a biztos rögzítésért a tetőszerelő szett a felelős. Itt több kivitelezési megoldás is lehetséges, melyet egyedi módon mindig az adott tető szerkezetéhez kell méretezni, hogy megfelelő és tartós rögzítést biztosítsuk.

A komponensek összjátéka meghatározó a rendszer működése szempontjából, ezért csak szakemberrel terveztessünk, hogy végül az elvárt termelési eredményt kapjuk.


Hálózatba tápláló napelem rendszereknél a modulokat elektromos csatlakozók segítségével egy vagy több mezőbe kapcsoljuk. A modulokból által megtermelt egyenáramot egy vagy több inverter alakítja át 230 V-os váltóárammá. A szolgáltató által felszerelt két irányba mérő óra minden betáplált kWh áramot rögzít, így az az éves fogyasztásunkból levonásra, túltermelés esetén kifizetésre kerül.


Napelem rendszerek engedélyeztetéséről itt olvashat.