Oldaltérkép
Kezdőlap / Információk - Fa és pellettüzelés / Fapellet
Fapellet

Fapellet

A fapellet szárított természetes maradványfából (fűrészpor, faforgács, erdei maradványfa) készül. A hengerek átmérője kb. 6 - 8 mm, hossza 5 - 45 mm között lehet. Kémiai segédanyag nélkül, egyedül nagy nyomáshatására készül ez a préselt forma, melynek fűtőértéke 4,5-5 kWh/kg. Így egy kilogramm pellet energiatartalma nagyjából megfelel fél liter olajénak. Kötőanyagként a fában természetesen jelenlévő, a préseléskor kiváló lignin szolgál, semmilyen hozzáadott mesterséges anyagot nem tartalmaz.

A pellet speciális kazánban történő égése során mindössze annyi szén-dioxid szabadul fel, amennyit a fa élete során megkötött, és ami a természetes korhadása során amúgy is felszabadulna - így globálisan nem növeli a levegőben található káros anyagokat, fékezi az üvegházhatást.

Megújuló energiaforrásként állandóan újratermelhető, így nem fenyeget az a veszély, hogy esetleg elfogy, szemben a fosszilis energiaforrásokkal. Nyugat-Európában az elmúlt években a pellet-felhasználás ugrásszerű terjedése tapasztalható, egyre többen állítják át fűtési rendszereiket a gazdaságos, kényelmes, ellátásbiztos, megújuló energiára.

A szabványosított tüzelőanyagok minőségi követelményeit Németországban a DIN 51731, Ausztriában az ÖNORM M 7135 norma tartalmazza. 2002 óta egy újabb tanúsítvány is megjelent a piacon, ez a "DIN plus", mely a fenti német és osztrák normák előnyeit egyesíti, továbbá a pellet morzsolódási tulajdonságát és bevizsgálási eljárását rögzíti.

 

Sok érv szól a fapellet tüzelőanyagként történő felhasználása mellett. A környezet mellett gazdasági előnye is van a pellettüzelés elterjedésnek. A fapellet egy minőségi, és tartósan rendelkezésre álló tüzelőanyag, mely erősíti a regionális piacot.